Желязната завеса над женския оргазъм

Една от основните причини за потискане на женската сексуалност и респективно водеща до аноргазмия е строгото и репресивно възпитание, характерно за времето на социализма. За това разказва сексологът Румен Бостанджиев. 

Соц-възпитанието на представителите на нежния пол не само създава от ранна възраст чувство за срам и вина по отношение на всичко, свързано със секса, но успоредно с това системно формира ниска самооценка, липса на увереност и подозрителност към мъжете. “В резултат от това жената постоянно се чувства скована и тревожна при сексуален контакт и не само че не достига до оргазъм, но често няма и желание за интимна близост” обяснява сексологът. Това води до постоянно тревожното самонаблюдение по време на по-интимнните ласки, което както може лесно да се предположи, действа като антидот на всички афродизиаци. Самонаблюдението кара жената да се притеснява дали ще удовлетвори очакванията на партньора, а не да се отдаде напълно на собствените си преживявания. Страхът, че поредната липса на оргазъм ще разочарова мъжа и това ще разруши връзката, парализира жената по същия начин, по който силният пол се блокира от мисълта от възможна загуба на ерекция.

Проблемът

Аноргазмията представлява неспособност на жените да изпита оргазъм, независимо, че възприемат с удоволствие сексуално мотивираните ласки и половия акт. Д-р Бостанджиев казва, че това е най-разпространеното полово смущение сред жените. В световен мащаб статистиката сочи, че почти 17% от жените не достигат до оргазъм, въпреки наличието на редовен полов живот и възможността да получат оргазъм, ако не чрез полов акт, то поне самостоятелно . На пръв поглед аноргазмията не се взима много на сериозно, но тя може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като туморни образувания на маточното тяло, поликистоза, мастопатия и ред други.  Лиспата на оргазъм сама по себе също значително понижава стандарта на живот, изхождайки от хедонистичната житейска философия.

Патология

Отсъствието на оргазъм влияе отрицателно върху нервно-психо-емоционалния живота на жената. След полов акт без оргазъм, жената остава напрегната, нервна, потисната и с лошо самочувствие. Отсъствието на сексуална удовлетвореност може да доведе до невроза и психична дестабилизация. Появяват се с времето мигрена, раздразнителност, потиснатост, депресивни състояния. Ако до жената има наблюдателен партньор, то поне един от описаните признаци може да бъде забелязан и това да се окаже верен път за намиране начините за добиване на оргазъм при жената. Освен върху психиката, отсъствието на оргазъм води и до застойни прояви в половите органи на жената. Често възникват нарушения в менструалния цикъл, болезнена менструация, маточни кръвотечения, усилват се симптомите на предменструалното напрежение. Изменя се хормоналния фон, което води до развитие на патологични процеси в тъканите на млечните жлези.

Партньорство

Партньорите на жените с аноргазмия, също имат роля в процеса. Често мъжете считат, че ако не са довели жената до оргазъм, то те не са си изпълнили “дълга”, в резултат на което, постепенно променят поведенческите си роли и се превръщат в наставници и треньори. Иначе казано, сексът се превръща в спорт с цел оргазъм. Стига се до моменти, в които мъжете се изморяват, стават нервни, раздразнителни и с това все повече се задълбочава порочността на процесите. Оказва се, че жените, които имитират оргазъм, губят още повече, тъй като мъжете го считат за лична обида, което също рефлектира върху процесите за добиване на оргазъм. Румен Бостанджиев добавя и мъжкия фактор в женската неспособност за достигане на оргазъм. “В не малка част от двойките, при които жената е сексуално неудовлетворена, причината за това може да е наличието на сексуална дисфункция при мъжа. Разбираемо е, че при невъзможност за ефективен контрол върху еякулацията и прибързано приключване, достигането до оргазъм при жената е практически невъзможно. Същото се отнася и за жени, чиито партньори постоянно имат проблеми с получаването или задържането на ерекцията. Не са рядкост и случаите, когато се действа на принципа “от вратата за краката”, които не дават никакъв шанс на жената да се включи пълноценно в сексуалния контакт”, разказа сексологът.

Видове

Аноргазмията има три разновидност – първична, вторична и спорадична. При първичната жената никога не е изпитвала оргазъм при всякакъв тип сексуална стимулация. Вторичната се дефинира като такава, когато жената е изпитвала в миналото оргазъм (дори и еднократно, независимо от обстоятелствата и способите за достигането му), но след това никога повече не е изпитала такъв. В тези случаи може да се отдели една категория на т.нар. ситуационна аноргазмия, която се явява отклонение, при което жената е достигала оргазъм при определени условия, но не може да изпита повторен такъв, ако тези условия не съществуват. Ситуационната аноргазмия може да се раздели на много подгрупи, като една от съществените е тази на т.нар. коитусна аноргазмия – състои се в това, че жените могат да достигат оргазъм по различни начини, но не и в резултат на полов акт. Среща се и т.нар. сложен вариант на нимфоманийната аноргазмия, при която половото влечение е повишено, но оргазъм не настъпва, без значение на продължителната стимулация и възбуда. И третата разновидност на аноргазмия е спорадичната. При нея жената е способна да изпита оргазъм при различни форми на полова активност, но не винаги и постоянно.

Изходът

Макар аноргазмията сама по себе си да не е заболяване, тя е предпоставка за такива и е  желателно да се търсят пътища към нейното разрешаване. Винаги може да се обърнете към специалист сексолог и с негова помощ да достигнете до дълбинните причи за вашата неспособност за достигане до сюблимното удоволствие. Това обаче при всички положения е обвързано с някаквъв вид разходи. Затова, най-здравият, евтин и препоръчителен начин е просто да споделите с партньора си. Колкото и трудно, срамно или безсмислено да ви се струва, това е подходът, които при всички положения има най-голяма успеваемост и смисъл. В крайна сметка, ако партньорът не беше от значение, всички щяха да се придържат към себе си и вазелина.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.