Патологичната тъга

 

Всеки от време на време потъва в малки локвички с лайна и после стандартно излиза от тях, отръсква се и продължава пътя си за там, за където е тръгнал. Има обаче и едни други лайняни басейни, от които излизането е малко по-трудно. Това хората на медицинските науки са нарекли “клинична депресия”. Тя е толкова пъстра и разнообразна в проявите си, че често достигането до диагнозата се превръща в сляпо бродене из тера инкогнита.

При тази хлъзгава повърхност на депресивните състояния човек трудно разбира какъв е първоизточникът на страданията му. А и предвид скептичната нагласа на българина към емоционално-психичната страна на здравето му, положението става още по-затруднено. В голяма част от случаите занемарената депресия отключва портата към фобии, хранителни разстройства, тревожности и прочее психологически девиации. При този развой на събитията усещането, че губиш разсъдъка си, се среща почти при всички навлизащи в депресивни състояния, а тази реалност може да се окаже на една ръка разстояние и дъното никак не е далеч.

Антидепресантите

При лечение на клинична депресия приемането на антидепресанти е често наложително. Има много видове хапчета и всеки от тях има различен начин на действие. Основната цел на тези медикаменти е да възстановят химичния баланс в тялото. Предписанието и приемането им е строго индивидуални. Пият се по схема и не е препоръчително да се започват и спират безразборно. Също така е препоръчително цикълът на приемане на антидепресанти да е съпроводен от терапевтична подкрепа или чести разговори с психиатърът, предписал лечението, тъй като този вид лечение е съпроводен с усилване на симптомните и суицидни (самоубийствени) мисли.

Смехотерапията

Тя е разработена в САЩ, а сега стремително се развива и в Европа. В нея могат да се разграничат три основни направления:
Първото се нарича класическа смехотерапия: на индивидуални и групови занимания се разказват смешни истории, анекдоти, в това число от собствения си живот. Изследванията, проведени в САЩ, показват, че такава „терапия” може да изкара човека от депресия без използването на антидепресанти.

Второто направление – „медицинска клоунада”, е създадено пак в Америка в 80-те години. Най-често „медицинските клоуни” работят в детските медицински учреждения.

Третото – „йога на смеха”, e създадено от д-р Мадан Катария от Бомбай, Индия. Основната задача на това направление е хората да се научат да се смеят леко и естествено и да изразяват своите емоции чрез смях.

На кратко

Депресията е най-нормалното състояние, което може да Ви сполети, когато нещата не са както трябва – то така си е редно(нали, много нездраво би било да не реагирате на стрес и тегави условия). Причината за по-голямата част

от случаите на депресивни състояния е агресия, обърната навътре. Когато не реагирате на момента на ситуация, която провокира естествена агресия (от психологическа гледна точка агресия е всеки акт на самозащита (в масовия случай – вербален) – дори “Това, което каза не ми харесва” е агресия, която идва, за да защити собствената Ви позиция) .
Пътищата към излизането от депресия са много:
* антидепресанти (работят на принципа на натрупване на серотонина в тялото и искат поне 1 месец пиене, преди да усетите подобрение);
* психотерапия и психоанализа;
* йога и биоенергетика;
* всякакъв вид хобита помагат, но те не вършат работа, ако сте в клинична депресия( клинична звучи страшно, но тя е такава, защото химичният баланс при по-продължителни стресови състояния се нарушава и изисква медикаментална намеса)Просто нямате желание, воля и тонус за нищо;

* спорта е почти жизнено важен. Той вдига тонуса, разтоварва нервната система и отклонява вниманието от натрапливите мисли (неизбежни при депресия);

* и пр.

Основната цел е да се активизира хедонистичното начало – то така или иначе е изначално.
Колкото повече се занемарявате толкова повече ще затъвате. Фактът, че се обръщате за помощ, говори , че нещата не са толкова зле. Шибаняци има навсякъде – факт, и те наистина измарят. Отговорностите също измарят, градският транспорт, шофирането, хората, шумовете. Дайте си почивка и пренаредете приоритетите си – всеки уважаващ себе си човек поставя на първо място здравето и спокойствието си. Това обуславя и добрата ви работа след като се погрижите за себе си. Те от своя страна ще бъдат доволни и всичко си идва на мястото. Изберете начин да се справите с малкия ад – депресията, и се хвърляйте
стремглаво към него. В противен случай губите ценно време.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.