Моралният кодекс. Кой ни пречи най-добре?

“Така, маменце, не е хубаво да правиш! Нищо, че имаш пиронче в крачето, не дей да плачеш, че хората гледат!!” и детенцето вече никога не посмява да заплаче, защото хората го гледали. Какво като го боли, нали може да си помисли някой нещо. После му става трудно да изразява и други спонтанни емоции, защото мама едно време му каза, че някой може да си помисли, че не е добре възпитан.

На 20 вече е издрусал всички наркотици на света,два пъти е бил в комуна и четири пъти се е лекувал от венерически болести, но още говори на “Вие” с наведен в земята поглед и си мисли, че е възпитан. Дори когато го мачкат, той не реагира, а кима и се усмихва, за да не демонстрира лошо възпитание.

Хубаво и лошо обаче са строго индивидуални категории дори без изключение на вечните библейски постулати. За съжаление има един синдром на самолейбализирането*, при които си поставяме етикети като добър, лош, тъп, скучен или това, което правим е тъпо, лошо, невъзпитано, лигаво и некултурно. Истинната е, че изначално на всички нас ни е заложена цялата гама от емоции и поведенчески модели присъщи за човек., които се появяват като ответна реакция на провокатор – ситуация, човек, информация и пр. Лошото е, че веднъж дискредитирани трудно могат да бъдат възтановени – веднъж заради собствените ни задръжки и втори път – заради “другите” – “Ами какво ще си помислят?!”

Това е и една от причините човек да не отговаря на потребностите си и да изразява емоция съответна на момента, а да спазва кодовете на етикета. Тъжното в тази нелепица е, че човек може толкова да се оплете в това да служиш на доброто обществено представяне, че да забрави да служи на себе си и когато му се наложи да смени стратегията, защото старата е вече изчерпана. Обикновено тогава се налага да бъде откраднат чужд модел за справяне със ситуацията, които често не пасва на енергийния ни потенциал.

Приблизително нещата изглеждат така:

Ако аз съм гнила круша, а ти си гнила слива не е нормално ти да искаш да си гнила круша също при положение, че си слива. Нормално е да искаш да си здрава слива и да ме оставиш аз да си бъда гнила круша. В този случай се стремиш да правиш нещата, присъщи за добруването на сливата, защото тези, отредени за крушите, няма да помогнат.

Здраве

Най-неприятната част от неосвободената емоция е, че на чисто енергийно ниво тя продължава да съществува в нас и ако не успеем да се освободим от нея тя се обръща към нас. Почти всички стомашни заболявания (язви, колити, гастрити и пр.) инфарктите и инсултите, някои от раковите заболявания, психични разстройства и още доста дълъг списък от телесни неизправности са провокирани от несъответни емоции.дори да не успява да реагира на момента да провокацията, човек трябва да намира начин да разтоварва, в противен случай пренавива и пружинката може да се скъса.

* терминът е на автора

Из писмaта:

Здравей Ирина,

Останах сама след дълга и силно емоционална 4-годишна връзка. Сега се лутам из многото мъже около мен и хем искам да имам приятел, хем мъжете не са ми интересни.

Запознавам се с един – интелигентен, хубав, галантен, но няма химия. Запознавам се с друг – пак гореизброените качества, но неверен и има химия. Харесват ми мъжете, за които ще ми трябва да инвестирам много време и негативни емоции, за да ги опитомя и да ги направя послушни. Съответно, когато започна да си губя времето с неверника, установявам, че няма да мога да го променя. Проливам литър сълзи и преминавам към следващия коцкар. Там ситуацията е със същия сценарии.

Като цяло на хората около мен се опитвам да пробутам версията, че просто съм уморена от сериозната връзка и искам свобода, но май не е така.

Какво да направя, че да прогледна и да оценя качествените хора, а да не търся нещастника, който ще ме накара да страдам.

Лоrа, София

Стандартна или пък скучна ситуация с няколко притеснителни момента.

1.)Какво означава до опитомиш един мъж – ако той не ти харесва такъв какъвто е просто се местиш на следващия, а не зацикляш на романтични идеи за спасяване на грешния. Едва ли има нормален мъж, които би искал да му седнат на главата. Търси мъж, които ще те прави щастлива без да ти се налага да си го измисляш. Не е необходимо да се занимаваш с неудачници, за да доказваш на себе си колко струваш – избистри критерия и всичко, което не отговаря на нея – пускай да плува.

2.)Какво те привлича в негативните емоции, та ти се налага да ги впрягаш като движеща сила – кому е нужна химията ако неин катализатор са литрите сълзи. Остави  “коцкарите” да си вършат работата – те умеят да правят от жената Жена

и това е прекрасно, но защо трябва да ги притежаваш, променяш, опитомяваш. Наслади им се и ги остави да си трошат главите сами – така или иначе ще се случи, защо трябва ти да страдаш за това.

3.) Какво означава да пробуташ версията – хората не се нуждаят от каквато и да е версия за личния ти живот – той за това е личен, защото касае само теб. От тук на сетне не си длъжна да даваш никакви версии пред когото и да било. Така ще ти е по-лесно да чуеш себе си и това, от което имаш нужда, а не да се оправдаваш пред света, за потребностите си. Ако имаш нужда да експериментираш с различни партньори – прави го. Ако имаш нужда от мъж до себе си – търси го, но не се чувствай виновна или длъжна да даваш обяснение за нуждите си.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.