Защо Майкъл съблече ветерани с ампутирани крайници

Michael Stokes.
Майкъл Стоукс

Майкъл започва проекта съвсем случайно, когато през 2012 година снима Алекс Мински, 26-годишен американски войник, който губи десния си крак след като камионът му минава през мина в Афганистан. След инцидента Алекс прекарва 47 дни в кома и общо 17 месеца в болница, последвани от тежка депресия и дълги алкохолни запои. За да се измъкне от тази черна дупка, Алекс започва да се занимава с фитнес, където среща Майкъл. „Преди време се занимавах с фитнес фотография с лек нотка на еротика. Исках да снимам Алекс точно така, но не исках да го засрамя или да го накарам да се чувства неудобно. Той обаче беше много солиден, много сигурен в себе си. Тогава реших, че мога да го снимам така, сякаш няма ампутация“, разказва Майкъл.

Година по-късно фотосесията на Майкъл попада на страниците на известно американско издание. Това предизвиква истински фурор и много скоро към фотографа започват да валят предложения от други ветерани с ампутации, които искат да бъдат снимани.

Някои позират с протезите си, други без тях. Някои се съгласяват да позират голи, други оставят повече на въображението. Общото между всички е това, че изглеждат силни, уверени и секси.

„Хора са ми казвали, че това, което правя вероятно помага много на самочувствието на тези мъже или че фотосесиите им помагат отново да се почувстват мъжествени. Това обаче не е така – те идват при мен вече готови да се изправят срещу света. Аз не им давам самочувствие, те идват с него“, казва Майкъл.

Въпреки че много от мъжете и жените, които позират за фотографа, са развълнувани да видят снимките, някои не искат те да бъдат публикувани. „Един от ветераните, с които работих, беше с тежки ампутации и му отне време докато се съгласи снимките му да видят бял свят. Казваше, че не е готов да приеме начина, по който изглежда. Трябваха му около две седмици за да размисли и беше шокиран от реакциите на хората – всички му казваха колко добре изглежда“, разказва Стоукс.

IMG_6981FINALWM IMG_4778versionaWM IMG_4484FLATWM IMG_1589versionaWM IMG_3567versionaWM (1)

Майкъл,фотосесията ти предизвика много дебати относно морала на посланието, което изпращат. Ще те попитам направо – фотосесията опит за сескуализиране на войната ли е?
Не, целта на фотосесията не е да сексуализира войната, а да заснеме тези хора в моя стил, който е еротичен. С други думи, да ги заснема така, сякаш нямат наранявания, без специалното отношение, което обикновено получават, защото имат ампутации.
Променя ли се концепцията за красота, според теб, и ако е така – в каква насока?
Концепцията за красота не се променя, но аз мисля, че би могла да бъде променена. Не е от значение субекта, който застава пред обектива, а начина, по който той е представен. Ако аз вярвам в нещо, значи мога да накарам и други да повярват в него.
Каква е най-честата реакция към снимките ти?
По-голямата част от хората ги харесват. Много малко смята, че експлоатирам моделите си.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.