Синдром на Чарлз Боне

Оригинален текст:  NHS 

Синдромът на Чарлз Боне кара човек, чието зрение е започнало да се влошава, да вижда неща, които не са реални (халюцинации).
Халюцинациите могат да бъдат прости фигури или сложни изображения на събития, хора или места. Тези халюцинации са само визуални и не включват чуване на гласове или други халюциногенни усещания.
Важно е да знаете, че халюцинациите, свързани със синдрома на Чарлз Боне, се причиняват от нарушено зрение. Те не са причинени от проблем с психичното здраве или деменция.
Хората със синдром на Чарлз Боне обикновено са наясно, че халюцинациите им не са реални, дори и те да са детайлни и да изглеждат живи.

Видове халюцинации
Има два основни типа халюцинации, които хората със синдром на Чарлз Боне са склонни да виждат.
Те могат да видят:

  • прости, повтарящи се фигури;
  • сложни изображения на хора, предмети или пейзажи.

Простите повтарящи се фигури могат да бъдат под формата на решетки, различни форми или линии, които могат да се появят в ярки и живи цветове. Тези фигури могат да се някъде в пространството или да обхващат цялото визуално поле. 
По-сложните халюцинации могат да включват хора, места, животни, насекоми.
Халюцинациите обикновено не са неприятни или заплашителни, но може да са стряскащи при първото преживяване. 

 Чести халюцнации са лица на познати или непознати хора. Те обаче могат да бъдат изкривени, с размесени или обърнати очи, уста, нос. Често хората виждат нестандартни комбинации – мъж разказва, че най-честите изображения, които вижда, са на жени, облечени в рокли, които отдавна не се носят и със табуретки на главата. 

Халюцинациите могат да се появят изведнъж и могат да продължат от няколко минути или няколко часа. Могат да са движещи се или статични.

Кой е засегнат и защо?

Синдромът на Чарлз Боне засяга хората, които са загубили повечето или цялото си зрение. По-вероятно е да се случи, ако загубата на зрение засяга и двете очи. Според британското Макуларното общество половината от всички хора с дегенерация на макулата, с постепенна загуба на централното зрение, могат да получат халюцинации на Чарлз Боне в даден момент. Смята се, че има повече от 100 000 случая във Великобритания. Хората на всяка възраст могат да бъдат засегнати от халюцинациите на Чарлз Боне, но те обикновено се появяват по-късно в живота, след като човек започне да губи зрението си.

Халюцинациите често започват, когато зрението на човек внезапно се влоши. Смята се, че основната причина за синдрома на Чарлз Боне е загубата на зрението  и начинът, по който мозъкът се адаптира на тези промени. Не е ясно как загубата на зрение води до халюцинации, но изследванията започват да ни помагат да разберем по-добре връзката между очите и мозъка. Когато човек започне да губи зрението си, мозъкът започва да получва по-малко визуална информация, колкото преди. Смята се, че мозъкът понякога реагира, като попълва пропуските във визуалната информация с фантастични модели или изображения, които съхраняват във визуалната памет. Тези съхранени изображения се преживяват като халюцинации.

Какъв ефект могат да имат халюцинациите?

Зрителните халюцинации са нормален отговор на мозъка към загубата на зрение. Тъй като синдромът на Чарлз Боне не е широко известен, много хора се страхуват, че може би става дума за сериозен проблем с психичното здраве или деменция.

Синдромът на Чарлз Боне също може да причини практически проблеми. Хората, които виждат сложни халюцинации, може да изпитват трудност в придвижването. Улиците и стаите могат да бъдат изкривени; тухлена стена или ограда могат да се появят точно пред вас, което затруднява преценката къде точно се намирате и дали можете да вървите право напред. Някои хора преодоляват този проблем с добри познания за заобикалящата ги среда.
Сложните халюцинации могат да бъдат обезпокоителни. Въпреки че виденията може да не са плашещи, може да ви обезпокои изведнъж да видите непознати във вашия дом или градина или хора, които са вече починали. 

Халюцинациите често се подобряват с времето, като епизодите стават по-кратки и по-редки. Последните данни сочат, че повечето хора все още ще имат халюцинации от време на време 5 години или повече след първото им започване.
Ако халюцинациите спрат изцяло, винаги има шанс те да се появят отново след по-нататъшен спад на зрението.

Диагностициране на синдрома на Чарлз Боне

Няма специфичен тест за синдром на Чарлз Боне.
Лекарите го диагностицират чрез:

  • разговор с човека за техните симптоми;
  • вземане на подробна медицинска история;
  • в някои случаи извършване на тестове за изключване на други възможни причини за халюцинации, като болестта на Алцхаймер. деменция, психично заболяване.

Ако човек има прогресивна загуба на зрението и вижда прости или сложни халюцинации, но няма признаци на деменция или психично заболяване, вероятно има синдром на Чарлз Боне.

Лечение на синдрома на Чарлз Боне

Понастоящем няма лечение за синдрома на Чарлз Боне.
Осъзнаването, че халюцинациите са нормална последица от загубата на зрение, а не от психично-здравословен проблем, може да бъде много успокояващо и да помогне на човека да се справи по-добре.
Няма специфични лекарства, които да спрат халюцинациите, причинени от синдрома на Чарлз Боне. В някои случаи медикаменти, предназначени за лечение на епилепсия, болестта на Паркинсон и деменция, повлияват ефективно някои хора. Това са силни лекарства, които могат да имат сериозни странични ефекти и поради това се препоръчват само за хора, които са силно засегнати от халюцинациите си и се приемат под строг надзор.

Мерки за самопомощ

Има някои неща, с които можете да се опитате да облекчите халюцинациите си, когато ги изпитате. Например, когато започне халюцинация, можете:

  • Променете светлината в помещението, за да видите дали изчезва – ако сте в слабо осветена стая, включете повече лампи или се преместете до прозорец, ако навън е светло; ако сте в ярко осветено помещение, заглушете светлината. 
  • Раздвижете очите си отляво-надясно – правете това 15 пъти, без да движите главата си, след това направете пауза за няколко секунди и повторете; опитайте това упражнение 4 – 5 пъти, като се вгледате в  изображението – мигайте бързо или протегнете ръка, за да се опитате да го докоснете – тези движения би трябвало да облекчат интензитета на халюцинациите. 
  • Раздвижете се или се захванете с някаква задача – например станете, за да си направите чаша чай;
  • Уверете се, че сте добре отпочинали и спите достатъчно през нощта – халюцинациите може да са по-лоши, когато сте уморени или стресирани.
  • Някои хора преодоляват страха си, като опознават фигурите и изображенията в техните халюцинации. Например, мъж със синдром на Чарлз Боне описва как, когато се събужда сутрин, се обръща към цифрите, които вижда, с  “Добре, какво сте ми приготвили днес, халюцинации?” Това му позволява да има известен контрол върху начина, по който се чувства по отношение на халюцинациите си.

Помощ и подкрепа

Говорене
Ако имате синдром на Чарлз Боне, говоренето за вашите халюцинации и как те ви карат да се чувствате може да ви помогне да се справите по-добре.
Можете да опитате да говорите със семейството си, приятели, личен лекар, оптик или офталмолог.
Специалистите по психично здраве, като терапевти, психолози или психиатри, също могат да помогнат, ако смятате, че халюцинациите са особено разстройващи.
Въпреки че синдромът на Чарлз Боне не е психично състояние, много специалисти по психично здраве имат опит да помагат на хората да се примирят с халюцинациите и да се адаптират към живота с тях.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.