Превъзпитание на непослушното тяло

По-голямата част от необоснованите усещания в тялото са на “нервна почва” – това е сред любимите лекарски диагнози. Що е то почва, защо е нервна и само с валериан, ракия и сънотворни ли се лекува – никому не е ясно, но лечението започва с диагнозата и свършва с валериана, а лъжичката и чарковете продължават да си стоят свити.

Когато един 20-годишен човек започне да следи кръвното и препотените си ръце, вместо да гони гаджета и поправителни сесии, вече си говорим за проблем, на който успокоението “нервна почва” няма да помогне. В този случай помага повече информираност и невролог.

Нервно-вегетативна дистония

Вегетативната нервна система контролира храносмилането, дишането, кръвообращението, секрецията, обмяната на вещества, изчервяване, изпотяване, сърцебиене и пр., с две думи, тя отговаря за неволевото функциониране на тялото. Когато злоупотребим с нея тя се разстройва и започва да подава грешни сигнали. Една от патологичните прояви на разстроените нерви е нервно-вегетативната дистония. Тя често се изразява в нарушения на регулацията на съдовия тонус, проявяващи се в смяна на кръвното налягане (рязко понижаване или покачване), препотяване, изтръпване на крайниците, сърцебиене, усещане за “отделяне от тялото”, страх и редица неприятни за изживяване усещания.

Защо?

Обикновено в основата на дистонията стои депресивен синдром, тревожност или т.нар. тревожно депресивен период, паническо(страхово) разстройство. При нея прага на поносимост е по-нисък и реактивната тревожност е много по-лесно възбудима. Индивидуалните характерови компоненти също оказват влияние върху отключването на нервното разстройство – по-чувствителните, по-впечатлителните хора, с висша нервна система от по-бавен тип, които по-трудно преодоляват промени, са съответно и по-податливи. Така при по-силни стресори възбудните реакции “откачат” и после не успяват са се върнат в състояние на покой. По-често това разстройство се проявява при по-млади хора, които нямат необходимия социален и житейски опит или при хора, които се подлагат на продължителен стрес, без необходимата релаксация след това. Статистически закача повече жени, но напоследък мъжете се опитват да изравнят броя.

Грешките

Ако по една или друга причина си докарате проблеми с вегетативната нервна система, не се отплесвайте да се самодиагностицирате и да изпадате в хипохондрични размисли. Посетете най-близкият невролог и го оставете да си върши работата. Приемете малките кризи, в които ще продължите да изпадате, докато не ги овладеете с хапчета и мислете за тях като за каприз на несъвършените ви нерви. В противен случай рискувате да се самонабутате в ада на паническите разстройства, депресиите и купищата излишни мисли за живота, смисъла, смъртта вселената и всичко останало. Мисленето и насочването му в грешна посока в крайна сметка ви е докарало до тук, не е нужно да продължавате.

Профилактика

Има един трик за лов на маймуни в Африка, който от своя страна е най-благонадеждният начин да съхраните нервната си система. За маймуните се използва следният механизъм – в тънък процеп на дърво слагате ядки; нищонеподозиращата маймуната идва, мушка си ръката в процепа и взима ядките; понеже маймуните не са много умни, когато вие дойдете да пребиете маймуната, тя се паникьосва, опитва се да избяга, но за нейно голямо съжаление, забравя да пусне плячката си, а малката й космата ръка, стиснала в юмруче ядките, не може да излезе от процепа. Така вие пребивате маймуната или й причинявате това, което предварително е било замислено, а маймуната е потърпевша, защото не може да се сети да пусне и да бяга. Това е за маймуните. За опазване на нервната система трябва да се прави обратно на маймуната – пускаш и бягаш.

NOTA BENЕ!

Последните изследвания показват, че антидепресантите, макар и вече максимално изчистени и олекотени, могат да предизвикат суицидни мисли (натрапливи мисли за самоубийство). Затова, започвайки програма на лечение с медикаменти, желателно е предварително да си осигурите специалист, с когото да разговаряте поне веднъж седмично и който да следи системата, по която приемате хапчетата и техният ефект. Това не означава да давате луди пари за частна психотерапия (естествено ако можете да си я позволите, това е най-пожелателният вариант), но психологът в клиниката, в която се лекувате, лекуващият ви психиатър и психолозите в центровете за подкрепа могат да ви окажат необходимата помощ.

Из писмата:
Здравей, Ирина!

Чета рубриката си с удоволствие и искрено се забавлявам със себе си и проблемите ми когато видя, че всъщност много хора имат доста по-големи неприятности от мен и всъщност всички сме подвластни на слабите си нерви и психика. Въпреки всичко исках да споделя и своя проблем. Аз съм на 20години, уча в университет и живота ми е чудесен. От няколко месеца обаче през известен период от време получавам силно сърцебиене, а ръцете ми изтръпват много често. На практика съм здрава – нямам здравословен проблем, който да предизвиква такива реакции. Всичко било на нервна почва. Това обаче ме плаши и понякога мисля, че полудявам и всъщност нищо ми няма. Сега какво?

З., Пловдив

Спокойно, не полудяваш. Това се случва все по-често на все повече хора, особено на твоята възраст. Ако това ще ти подейства успокоително – и аз съм минала от там. Причината е, любимият на всички нас, стрес, а днешният материал ти го подарявам!

3 thoughts on “Превъзпитание на непослушното тяло

  1. Здравейте,на 22 съм и след силен стрес преди 2 месеца буквално влезнах не в 9ия ,а в 10я кръг на ада ,всичко започна след 4 часова паническа атака която беше кошмарна после имах проблеми със стягане в сърдечната област,след като бях при кардиолог ми каза че нищи ми няма и че това е вегетативна дистония ,паник атаките зачестиха,докато накрая сякаш не си излезнах от тялото и живота ми се превърна в една огромна паник атака,страдам от безсъние което не се влияе от медикаменти,като ксанакс и подобно,лексотана помага но само в някой случаи,имам чести будения с паника през нощта,целия ден съм паникиосан и вглабен в себе си.Главата и ушите ме стягат и ми пищят постоянно,усещам как тялото мине робот който се движи на автопилот ,което ми засилва паниката,дори не знам как съм жив.Започна и ада с психиатрите,които ми предписаха сетинин ,а другия флуанксол но от тези медикаменти изпаднах в още по голям ужас и се чуствах буквално като зомби,медицината сякаш не е в състояние да ми помогне,живея в един постоянен ад нито в този нито в другия свят,мисля си че съм луд че съм обладан ,че нещо свръхестествено ме е обладало..не мога да правя абсолютно нищо нормално.Пропуснах да вметна че взимал и золофт ,но той единствено ме прави по енергичен ,ужаса и физипеските усещания си стоят.Много моля някой да ми помогне ако знае как!!?

    1. Здравейте, Рангел! Пийте си предписаните лекарства стриктно и под схема, спотурайте до колкото ви е възможно, хранете се регулярно и здравословно и намерете терапевт, с който да разговаряте (https://koja-bg.org/therapeutist/). Ще отнеме време, но ще се справите 😉 Успех!

    2. Много познато. При мене беше с високо кръвно 180/120. Брутални паник атаки. Като започнах да овладявам кръвното с хапчета малко по малко спрях да се само свивам, че нещо ми има и особенно след смногократните пъти в които ръцете ми стават студени като на мъртвец изпотяват се аз се чувствам все едно не съм в тялото си и почвам да вдигам бруталното кръвно. Тогава си викам, хаха паник атака ейся ще я махна от тялото и или си вземам хапчетата за кръвно или се сещам за как последния път се махна сама и си мисля за приятното усещане когато ме пусне такава атака и знам, че кръвното вече е нормално. Адът е истински при паник атаките и вегетативната дистония. Но с воля и малко помощ от приятели, семейство и евентуално психиатъе/психолог всичко ще си дойде на място.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.